Historie

Op 20 juli 2014 was het 200 jaar geleden dat Zeeuws-Vlaanderen aan Zeeland en het Koninkrijk Nederland werd toegevoegd. En dat werd gevierd! Na vijftig jaar werd de heroïsche  zwemwedstrijd De Scheldebeker opnieuw georganiseerd. In de jaren 1930-1964 werd de zwemtocht van Breskens naar Vlissingen geregeld georganiseerd. Door het drukke scheepvaartverkeer kwam in 1964 een einde aan een traditie. Nu werd de Schelde weer een paar uur afgesloten om deze oude klassieker ‘De Scheldebeker 2014’ mogelijk te maken. Ditmaal van Vlissingen naar Breskens.

Een evenement van grote symbolische betekenis. Het was immers vanwege de Schelde en de toegang tot Antwerpen dat Zeeuws-Vlaanderen immer in de frontlinie van gevechtshandelingen lag. Vanwege die controle over de Schelde behoort Zeeuws-Vlaanderen tot Nederland. In 2013 werd in Antwerpen groots gevierd dat de Schelde 150 jaar tolvrij is. In 2014 werd de Schelde met instemming van beide landen voor enkele uren weer gesloten. 90 zwemmers konden zodoende de oversteek maken. De zwemtocht was een overweldigend succes, met duizenden mensen bij de start en de finish én met een fantastische winnaar: Wietse Beerens.

Het succesvolle evenement smaakte naar meer en door het stichtingsbestuur is er besloten de zwemtocht, zo mogelijk, om de vijf jaar te organiseren.