De Scheldebeker

De Scheldebeker is de zeezwemtocht van Vlissingen naar Breskens. In 2014 werd de tocht voor het eerst in 50 jaar weer gezwommen in het kader van de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen en 200 jaar Zeeland. Op 20 juli 2019 stond de volgende Scheldebeker gepland. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestaakt.

De afstand is ca. 6 km over open water. Er moeten twee vaargeulen worden overgestoken.

De zwemtocht in 2014 was een overweldigend succes. Duizenden mensen waren bij de start en de finish aanwezig en met alle TV uitzendingen, krantenartikelen e.d. was de promotionele waarde enorm. Wietse Beerens was de winnaar van de Scheldebeker 2014.

Voor de zwemtocht moet het scheepvaartverkeer op de Westerschelde enkele uren worden stilgelegd en dat is geen sinecure. Afgesproken werd daarom dat de tocht slechts iedere vijf jaar mag worden georganiseerd. In verband met de stremming van het scheepvaartverkeer en de veiligheidseisen is het aantal deelnemers aan de Scheldebeker gelimiteerd. Zwemmers moeten zich vooraf kwalificeren. In de aanloop naar 2019 werd elk jaar een zeezwemtocht (geen oversteek) georganiseerd onder het motto ‘Op weg naar 2019’. Deze tochten worden georganiseerd door diverse instanties die zich bezig houden met zeezwemmen. In 2016 was dat de eerste ‘Breskensbeker’. In 2017 was het de zwemtocht van Strijenham naar Yerseke over de Oosterschelde. 

Klik hier voor een overzicht alle zeezwemevenementen in Zeeland.

Benieuwd naar de editie 2014? Klik hier voor een stukje historie.